По повод ,,Одбележување на 13 Ноември"-Денот на ослободување на Скопје, на ден 13 ноември во Македонска Опера и Балет - МОБ, под покровителство на Град Скопје, во организација и реализација на ЈУ КЦ Александар Македонски-Скопје, се одржа.... повеќе

Галерија
       
    Eдна деценија од опстојувањето на Македински Радиски Фестивал  - МАРС 2017 г.
Под покровителство на Град Скопје, во организација и реализација на ЈУ КЦ  Александар Македонски и проект менаџерот Антонио Димитриевски, кои останаа  истрајни во идејата за поддршка на македонската музика, во просториите на ...
МАРС 2017
       
   

СКОПСКИ ЛЕТЕН РИТАМ

26.09-29.09.2017
20.09-23.09.2017

12.09-17.09.2017

10.09-2017

       
    Под покровителство на Град Скопје, Дирекцијата за култура и уметност- Скопје ве поканува на концерт во чест на Денот на Св. Мајка Тереза ДОЈДИ, БИДИ МОЈА СВЕТЛИНА на 4-ти септември, на плоштад Македонија со почеток во 20:00 часот.
       
    СКОПСКИ ЛЕТЕН РИТАМ
31.08-03.09-2017
       
   

Супер Скопје
25.08.2017

Плоштад Скендербег

       
    На ден 01.08.2017 по повод празникот Илинден, во организација на ЈУ КЦ Александар Македонски и под покровителство на Град Скопје ќе се оддржи концерт на камерен оркестар под палката на диригент Бисера Чадловска и солистот Весна Гиновска Илкова,

Концертот ќе се одржи на плоштад Македонија со почеток во 20.30 часот
       
   

17-20 Август                 27-30 Јули  2017
17-23 Јули 2017
           12-15 Јули 2017          05-08 Јули 2017
13-17 Јуни 2017
           08-11 Јуни 2017         02-06 Јуни 2017
26-28 Мај 2017             19-20 Мај 2017          12-14 Мај 2017

       
    „Скопје креатива" е фестивал за развој на креативните индустрии во Македонија; целта на фестивалот е поттикнување и развој на културно-креативната индустрија во Скопје и Македонија преку континуирано настојување за креативно поврзување и соработки помеѓу локалниот уметничко-креативниот сектор со заедниците на бизнисот, идустријата, претприемачкиот сектор во Македонија.
Фестивалот „Скопје Креатива" на својата публика и` нуди можност за запознавање со различни идејни и проектни развојни нивоа, на предлози и реализации на прототипи од областа на креативните индустрии, преку различни и досетливи медиумски интерсекции, кои претставуваат инспиративен спој на уметничкото, културното творештво со креативната страна на индустријата. Потенцијалот е голем, потребни се континуирано-цврсти, темелно-интегрирани соработки, кои ќе го изградат и остварат својот импакт во локалното општество и светот.
       

    Проектот  ,,Инфо млади @ креативни,,  е под покровителство на Град Скопје, а во организација и реализација на ЈУ КЦ Александар Македонски во соработка со средните училишта во Град Скопје, а има за цел да ги интегрира знаењето и креативноста како основен човечки ресурс и потенцијал.
Во текот на годините , сведоци сме на бројни настани од областа на културата и уметноста кои секако го заслужуваат вниманието на публиката а особено од средношколската која во последните години за жал станува се повеќе инертна во однос на директно вклучување на овие настани и најчесто неизиното учество се сведува во мал процент во улога на можна публика.....
       
    Град Скопје подари насмевки и радост на илјадниците граѓани кои го посетија Новогодишниот базар „Подари среќа“ кој траеше 8 дена.

Улица Македонија овие денови беше место украсено и исполнето со божиќен и новогодишен амбиент. Посетителите можеа да купат рачно изработени предмети, плетени изработки, новогодишни украси, дрвени очила, божиќно цвеќе, козметика од природни состојки, чоколада, и многу други производи... Повеќе...
       
    Почитувани,

Градот Скопје ги забавуваше граѓаните 7 дена и утре, сабота, 31.12.2016, е последниот и 8ми ден од Новогодишниот базар „Подари среќа“ и поради тоа Дедо Мраз ќе го посети базарот во 11.30 часот и ќе и се приклучи на новогодишната парада.
Илјадници граѓани го посетија базарот исполнети со радост и среќа. Улица Македонија вриеше од насмевки, забава и воодушевувања. Најпопуларниот сегмент за сите генерации беше Новогодишната парада и дефилето на Снежната кралица кое ќе се одржи повторно во сабота, 31.12.2016, со почеток во 10.30 часот... Повеќе...
       
   
450 Дедомразовци ја преплавија улица Македонија во склоп на Дедомразовската трка

 

„Организацијата и реализацијата на денешниот настан се одржа совршено благодарејќи на нашите спонзори и поддршката која ја имавме од Град Скопје. Очигледно е дека сите учесници се расположени и убаво си поминуваат на овој забавен настан. Сакам да им се заблагодарам на сите кои учествуваа во денешната трка и да им честитам на победниците.“ истакна Методија Саздов, претседател на организацијата „Прв до Врв“... Повеќе...
       
   
Официјално започна новогодишниот базар „Подари среќа“

„Подари среќа“ уште првиот ден донесе радост и воодушевување за илјадници граѓани

Скопје, (25.12.2016) Сабота, 24.12.2016, се отвори портата на Новогодишниот базар „Подари среќа“ на улица Македонија. Во утринските часови стотици граѓани уживаа во новогодишната парада со Дедо Мраз и Снежната кралица. Нивниот настап ќе продолжи во текот на целиот базар кој ќе трае до 31ви декември. Детската програма ќе биде надополнета и со настапи на ... Повеќе...
       
    Скопје, (23.12.2016) Улица Македонија од 24ти декември, по повод 8 дневниот Новогодишен базар „Подари среќа“ се трансформира во простор исполнет со магија и воодушевување. Базарот ќе се отвори на 24ти во 17.30 часот и ќе трае до 31ви декември со пристигнувањето на Дедо Мраз во центарот на Град Скопје.
Истиот е под покровителство на Град Скопје и во организација на Конгресен центар „Александар Македонски“.

Улица Македонија овие денови ќе биде место украсено и исполнето со божиќен и новогодишен амбиент, а дополнителната содржина, каде посетителите ќе можат да купат рачно изработени предмети, .... Повеќе...
       
    Дедомразовска трка Скопје 2016

Овозможена и организирана од Градот Скопје, Coca-Cola, Конгресен центар Александар Македонски и Прв до врв.

Инфо за трката
Опис: Новогодишна трка во дедомразовски костуми
Датум: 25 декември 2016
Локација: Плоштад Македонија, Скопје
Време на стартот: 12 часот
Должина: 2 км
Прогласување победници: веднаш по завршувањето на трката ... Повеќе...
Календар на настани
2017

2016

2015


Конгресeн центар Александар Македонски - Скопје; Бул. Партизански одреди бб, 1000, Скопје; тел. 02/3245615;e-mail:info@kongresencentaram.mk


Медиумски партнери